Tekst af Ann-Christina Salquist
Henrik er oprindeligt uddannet fysioterapeut og har ikke nogen træning eller kendskab i hverken at være læge eller soldat.
Så da Henrik lander i Afghanistan i Camp Price åbner der sig en ny virkelighed for ham.
Efter 2006, hvor de danske soldater for alvor begyndte at gå patruljer i Afghanistan og grundet trusselsniveauet var nødsaget til at bære en forholdsvis tung udrustning, oplevede forsvaret en stor stigning i antallet af belastningsskader blandt de udsendte soldater.
Og på forsøgsbasis indledte forsvaret et samarbejde med en række fysioterapeuter, som skulle kortlægge, hvordan missionen påvirker soldaternes fysik og samtidig tage sig af soldaternes skader.
Henrik var en af dem, der var med helt fra starten af og var ude på såvel ISAF hold 7, hold 8 og hold 9.
Resultaterne var gode, og man besluttede i 2010 at gøre ordningen permanent og fastansætte en række fysioterapeuter, som på skift skulle være i lejren, hvor de fleste danske soldater boede, så de kunne få den nødvendige træning og behandling.
Det var første gang i forsvarets historie, at der blev fastansat fysioterapeuter – og de er der stadig og har løbende være med til at justere de militære fysiske træning, så soldaterne for den styrke, der matcher de fysiske og klimatiske vilkår, som er i missionsområder.
Døden kommer tæt på
Da Henrik kommer ud har han på ingen måder forestillet sig, at han skulle stå med døden i armene eller se krigens rædsler så tæt på, men virkeligheden er en anden.
På trods af, at Henriks opgave er at lindre og forebygge belastningsskader, så bliver han ekstra hænder i infirmeriet (skadestuen). Så når der kommer flere ind på en gang, og lægerne og sygeplejerskerne ikke kan klare det selv, så agerer han de ekstra hænder.
Og en aften kommer døden helt tæt på.
Hør Henriks rørende fortælling om den lille afghanske dreng.