NYT & AKTUELT
Tilbage til naturen
Hvert år de seneste syv år har veteranprojekt Grønland taget en gruppe udsatte veteraner med ud i den grønlandske natur – tilbage til naturen
Ingen ladegreb
”Jeg er ikke skuffet over ikke at have været i kamp. Men glad over netop det her med
at have haft muligheden for på en fredelig måde at være med til at genopbygge et land”.
Fra Dybbøl til Dinesen
”På et tidspunkt gennemfører vi den store operation Dinesen. Som der også var blevet lavet radioudsendelser om og lignende, op ved østsiden af Helmandfloden.
Militær eller mafia
”Politiets opgave var at udvikle samfundet, mens det russiske militær skulle sørge for sikkerheden”, fortæller Lasse om sin udsendelse til Østslavonien i 90’erne.
Bedsteforældre i uniform
”Vi vil gerne hjælpe vores medmennesker og udvise den næstekærlighed, som jo er grundtanken i kristendommen”, fortæller Marianne udsendt som soldaterhjemsleder i Camp Dannevirke.
Krudttønden
”Medmindre vi er ude om 24 timer, så ryger vi i en koncentrationslejr,” siger nogle mænd til Adnan og hans far en aften. 20 år efter står han igen på Balkan.
Det seje træk
”Vi så et hav af projekter – gjort i den bedste mening, men som ikke hang sammen,” forklarer Hans Peter, der er militærrådgiver i Kabul i 2017.
I international tjeneste
”Du kan ændre rigtig mange ting, men du kan ikke ændre en kultur i et land,” siger Trine, der er udsendt som politirådgiver til Kosovo i 2008.
10.000 skakbrikker
”Tilskuerdelen er sindssygt stressende,” fortæller Poul, der forhandler om frigivelsen af 10.000 muslimer.
Æreskodeks forsvandt
”Mortergranater fra oven. Ingen kælder i bygningen, og der kørte kampvogne rundt og skød på bygningerne,” fortæller Lars, udsendt til Balkan.
Khakitøj og bomber
”40 smøger om dagen. Dårlige måltider. Elendige feltsenge. Hullede myggenet. Alt for meget sol. Bøvl,” fortæller Bo om sine mange år som udsendt.
Miner til slet spil
”Da de kommer tilbage, mangler en af vores kollegaer,” fortæller Marcus, om en af de første dage i Helmand, hvor alvoren går op for ham.
Jublen på Langelinje
”Jamen, hvorfor vil du det? I er jo krigsliderlige. Der er et eller andet galt med jer,” siger folk til folk i Forsvaret indtil Golfkrigen i 1991.
Den sidste vilje
”Vi har krudt i blodårene – lige meget om du er fra hæren, søværnet eller flyvevåbnet,” siger Kristian, der elsker at være udsendt.
Danskerheld
”De har en dansk rem til deres gevær, og der er ikke sket noget. Så bliver det en tro, at der var noget, der hedder danskerheld,” forklarer Daniel.
Tradition eller terror?
”Hun er nok blevet gravid og har lavet en abort på sig selv. For hun bløder helt sindssygt,” fortæller Jacob om en uforglemmelig nat i Mali udsendt for FN.
Oplev de udsendtes fortællinger
Udsendt Af Danmark udgiver en lang række af nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.
Forløbet er knyttet til de udsendtes fortællinger samt vores spil og udstilling.
Modtag fortællingerne på email
Vil du dele din fortælling?
Omkring 70.000 nulevende danskere har været udsendt af den danske stat til krig, kriser eller katastrofer siden 2. verdenskrig. Soldater, politi-, hjemmeværns- og beredskabsfolk, præster, sygeplejersker, læger og andre. Alle har en eller flere interessante historier.