NYT & AKTUELT
Tilbage til naturen
Hvert år de seneste syv år har veteranprojekt Grønland taget en gruppe udsatte veteraner med ud i den grønlandske natur – tilbage til naturen
Dansk samtale-DNA
”Der var betjente fra Egypten. Ikke fordi vi var de bedste, men vi havde nogle professionelle kvaliteter,” fortæller politimanden Hans Jørgen udsendt til Kroatien.
Vestjyske afghanere
”Det er jo en hel generation, der har oplevet den her krig, så der er gået mange færdigheder tabt,” forklarer Maria, der er udsendt som landbrugsrådgiver i Afghanistan.
Helikopter ladet med ansvar
”Jeg har to mænd med. Hvad skal jeg fortælle deres familier?” beretter Jens, der er teamleder i Flyvevåbenets sikringsstyrke i Afghanistan.
Første dag på kontoret
”Hold da op. Velkommen til Afghanistan,” tænker Lars, da han tilser en smadret lokal milits samme aften, som han ankommer til Helmand på ISAF 5.
Små-naive danskere
”Du kan ikke komme i dine fine støvler og med et FN-flag i hånden, og så holder alle op med at skyde. Nej, de skyder efter dig,” forklarer Kim, der er i Kroatien i ’92.
4 vestlige jomfruer
”Rigtige mænd tuder ikke og kan tåle alt muligt. Men han har også den der barnlige blufærdighed og usikkerhed,” fortæller Thit om en såret ung lokal politimand.
Stallone igen
”Vi har jo ingen tradition for at sende nogle af vores døde soldater hjem,” siger Allan, der udsendes som 53-årig på Hold 4, hvor flere kolleger falder i kamp.
Soldaternes frirum
”Voksne mennesker sidder og smågræde over en kunstnerisk oplevelse. Fantastisk,” siger Per, der har stået for feltunderholdningen over to årtier.
Så døden i øjnene
”På det tidspunkt er jeg ret sikker på, at nu er det slut,” fortæller Søren om et møde med den frygtede serbiske specialstyrke.
Drengedrøm og manddom
”Jeg har ikke kunne se nogen fællestræk i, hvorfor man bliver udsendt,” siger Christian, der idealistisk tager til Helmand på hold 6 for at gøre verden bedre.
Din far er sej
”Som soldat er du vant til at være væk, men der kan godt komme reaktioner, når far er væk et halvt år,” fortæller Jens udsendt som stabschef for FN-styrken i Liberia.
Kvinde i kamp
”Jeg gør mig så kønsneutral som muligt,” siger Maria, der gør alt, hvad hun kan for at skjule, at hun er kvinde, da hun var udsendt i 2010.
Kaos i Kongensgade
”Det er et wake-up call. Jeg er betydelig mere taknemmelig for den hverdag, jeg har,” siger Henrik, der er med Beredskabsstyrelsen på Sankt Croix.
Stolt af far
”Dit liv passerer revy på en eller anden måde,” fortæller Gert om at lave den sidste vilje. ”Det sker ikke uden tårer.”
Anerkendes for det rigtige
”Vi kunne komme og klappe ad soldaterne. Det er der ikke meget anerkendelse i,” siger Laurits, der har været udsendt af Beredskabsstyrelsen.
Oplev de udsendtes fortællinger
Udsendt Af Danmark udgiver en lang række af nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.
Forløbet er knyttet til de udsendtes fortællinger samt vores spil og udstilling.
Modtag fortællingerne på email
Vil du dele din fortælling?
Omkring 70.000 nulevende danskere har været udsendt af den danske stat til krig, kriser eller katastrofer siden 2. verdenskrig. Soldater, politi-, hjemmeværns- og beredskabsfolk, præster, sygeplejersker, læger og andre. Alle har en eller flere interessante historier.