NYT & AKTUELT
Tilbage til naturen
Hvert år de seneste syv år har veteranprojekt Grønland taget en gruppe udsatte veteraner med ud i den grønlandske natur – tilbage til naturen
Verdens heldigste mand
”Jeg holder mange foredrag. Det er min terapi,” forklarer Ingerlise om de voldsomme oplevelser som udsendt sygeplejerske.
Don’t accuse me!
”Det er de kvindelige soldaters pligt ikke at blive overfaldet,” fortæller Lotte om sin tid i Camp Eggers i Green Zone i Afghanistan.
Den vildeste ildkamp
”Der stegte lige fem englændere,” tænker Jesper, da en engelsk kampvogn bliver ramt af irakiske oprørere.
Halvt Balkan halvt Danmark
” Vi var her ikke frivilligt. Vi skulle kun være her et halvt år i Danmark, men krigen trak ud,” forklarer bosniske Adnan, der bliver udsendt til Kosovo.
Danmarks ældste kampsoldat
”Når han kan, så kan jeg fandeme også!” Sådan siger Karstens kolleger i Afghanistan, når den 58-årige soldat går på patrulje.
AK 47 og fulde folk
”Der er ting, jeg ville ønske jeg ikke havde set,” siger Louise om sine år som udsendt i Afrika til verdens fattigste områder.
Hvad fa’en brev fra Peter!
”Hvor lang tid er et halvt år? Det et fandme lang tid,” fortæller Peter. Hans udsendelser har kostet ham en kæreste hver gang.
Nu kommer krigeren
”Jeg bad en ven tage nogle billeder af en sø, og så sad jeg med hovedet ind i skærmen,” fortæller Nicolai, om kun at se ørken og ild i 6 måneder.
Helvedsår
Verdens første mobile udtrækningshospital er dansk og bliver sendt til Bosnien for at hjælpe befolkningen. Johnny er chef i tre år.
Adrenalin og fællesskab
”Adrenalinen begynder at pumpe, og du går i et international mode,” siger Henrik, der har været udsendt ni gange siden 2006.
De unge Rambos
”Så er de gode venner og så er de uvenner dagen efter,” fortæller Anders om den komplekse og dødsens farlige krig i Bosnien.
FN blev mit liv
”FN stod som garantien for fred på jorden,” fortæller Torben, medstifter af FN-foreningen De Blå Baretter, som fejrer 50-års jubilæum d. 26. oktober 2018
Et armbånd, en falden
Det grundlæggende stressniveau er så højt, at man er hele tiden lidt på kanten,” forklarer Jonas om sin tid i Afghanistan. Han har i dag PTSD.
Krigsfange på Cypern
”Vi unge troede jo, at vi var usårlige. Vi kunne klare alt,” fortæller Per, der er udsendt lige efter den tyrkiske invasion af Cypern.
Frygt ikke
”Det er da stærkt at gå ud med ord om fred,” fortæller feltpræsten Jes, som lyser velsignelsen, inden soldaterne skal på patrulje i Helmand.
Oplev de udsendtes fortællinger
Udsendt Af Danmark udgiver en lang række af nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.
Forløbet er knyttet til de udsendtes fortællinger samt vores spil og udstilling.
Modtag fortællingerne på email
Vil du dele din fortælling?
Omkring 70.000 nulevende danskere har været udsendt af den danske stat til krig, kriser eller katastrofer siden 2. verdenskrig. Soldater, politi-, hjemmeværns- og beredskabsfolk, præster, sygeplejersker, læger og andre. Alle har en eller flere interessante historier.