NYT & AKTUELT
Tilbage til naturen
Hvert år de seneste syv år har veteranprojekt Grønland taget en gruppe udsatte veteraner med ud i den grønlandske natur – tilbage til naturen
Fart, forandring og spænding
Som chef for 145 soldater skal Carsten kunne svare på alle soldaters spørgsmål, da situationen eksploderer i Eksjugoslavien.
Eneste søn i familien
Jens var aldrig i tvivl om han skulle afsted til Kosovo på hold 1. ”Det skal jeg. Det vil jeg. Det er derfor, jeg er her.”
Soldaterdrøm
Jeg havde ikke behov for at slå nogen ihjel. Det havde de andre jo ordnet, før vi kom, siger Alexandar, udsendt til Bosnien slut halvfemserne.
Døden er en erhvervsrisiko
”Da jeg havde været der i fjorten dage, var ikke én soldat lagt i seng med begge ben,” siger sygeplejersken Ingerlise om opholdet i Afghanistan.
FN strikes back
”Nu er det fandme nok, siger FN og laver et prima angreb, der blæser kroaterne ad helvede til, ”fortæller Bjarne, der mistede seks mand på Balkan.
Hitlers hemmelighed
Pouls fodboldtræner bliver skudt, da tyskerne rykker over grænsen. Og det bliver startskuddet til et langt liv for at forsvare frihed og Danmark.
Familiens støtte
Preben er i Bosnien i de største kampe siden 2.verdenskrig. Han skal passe på sine folk, men må ikke besvare ilden. Det er han blevet syg af.
Det er jo ikke Danmark
”Vi skal ikke slå ihjel, men komme med genopbygning,” siger Lene, der er kompagnichef på den sidste kampgruppe med eget område i Helmand.
Stolthed og meningsløshed
”Det er nedslående at se afghanske mænd slå hinanden ihjel”, siger Niels, der har været udsendt tre gange. Trods skuffelsen ville han gøre det igen.
Lyden af ladegreb
I 1974 bliver danske soldater fanget i krydsild mellem tyrkere og grækere. Frygten for at blive skudt sidder i sjælen resten af livet, fortæller Preben.
Mortens sidste rejse
”Kølecontaineren var fyldt op med amerikanere og englændere,” fortæller præsten Jes, hvor afskeden med den døde soldat Morten bliver en smuk oplevelse.
Kogte børn
Flemming er sygepasser i Forsvaret. Mén efter straf, skader og sygdomme blandt de lokale er dagligdagen for Flemming, der ser forfærdelige ting.
For dansk!
Efter tsunamien møder Maybritt fra beredskabsstyrelsen folk, der har mistet alt. Kone, børn, båd. ”Så er vores problemer få og små.”
Jeg er et værktøj
”Vi hjalp politikerne med at spille med musklerne,” siger Nicolai, der var i Irak for at passe på de danske soldater. ”Vi skulle afskrække og det lykkedes.”
Betjente i brummen
40 år uden et ordentligt politi. Så sker forandringerne ikke fra dag til dag. Gert er i Afghanistan for at lave et nyt politi fra bunden. I dyb respekt for især de gamle.
Oplev de udsendtes fortællinger
Udsendt Af Danmark udgiver en lang række af nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.
Forløbet er knyttet til de udsendtes fortællinger samt vores spil og udstilling.
Modtag fortællingerne på email
Vil du dele din fortælling?
Omkring 70.000 nulevende danskere har været udsendt af den danske stat til krig, kriser eller katastrofer siden 2. verdenskrig. Soldater, politi-, hjemmeværns- og beredskabsfolk, præster, sygeplejersker, læger og andre. Alle har en eller flere interessante historier.