NYT & AKTUELT
Tilbage til naturen
Hvert år de seneste syv år har veteranprojekt Grønland taget en gruppe udsatte veteraner med ud i den grønlandske natur – tilbage til naturen
Lægehold I
Selv i krig er der regler, og en af reglerne er, at man ikke skyder på sanitetsfolk.
Jeg blev rigtigt bange
På den allerførste operation i Irak, som Rikke skal med ud på, bliver hun bedt om at tage med militærpolitiet afsted som ´female searcher´.
Borgerkrig
De fleste danskere, der er født før 1990 husker tsunamien, der ramte 2. juledag 2004, men ganske få ved, at provinsen Aceh gennem flere år har levet med en borgerkrig.
Fællesskab og felthospital
På en tur ned ad ´memory lane´ vender Søren tilbage til de to kæmpegrave på Sumatra efter tsunamien i 2004, men det er underligt nok ikke det syn, der har brændt sig mest fast på nethinden.
Kemiske våben
Kasper er udsendt som en del af den danske besætning ombord på Esbern Snare. De havde egentlig som opgave at patruljere i Adenbugten, men grundet krigen i Syrien og aftalen med Assad om at udlevere de kemiske våben, ryger Esbern Snare til Middelhavet for at beskytte to handelsskibe.
40 minutters forberedelse
I flyet kort før afgang udtaler chefen for Jægerkorpset, at der er forberedt på alt. ”Vi er spændte, men der er også ro på”.
Camp Bastion
Peter udsendt som læge til Camp Bastion. En stor lejr i Afghanistan. Her møder han skader, der ikke ses hjemme i Danmark.
Monitorer
Jesper er sendt til Sri Lanka som en af de monitorer, der skal sikre freden.
På togt i Middelhavet
Kongeskibet Dannebrog stævnede ud første gang den 26. maj 1932. Siden har den været på togt hvert år i sommerhalvåret, hvor den har fungeret som flydende residens for den royale familie.
Krigen starter
Den 16. januar 1991 sender amerikanske styrker Tomahawk-missiler ind over Irak. Krigen er for alvor igang, og besætningen om bord på det danske skib er klar til kamp.
For flådens folk
Ejgil har gennem snart et helt liv været orlogspræst i Søværnet og kan fortælle om livet til søs.
Muhammed Krisen
En gruppering af lokale afghanere leder efter skandinaver, herunder særligt danskere, og går fra hus til hus for at finde den.
Lang skolegang
Der var for langt oppe fra bjergene og ned til Leposavic. Den unge knægt kunne ikke nå frem og tilbage hver dag.
Hemmelig Krypto
”Og så fløj de ellers til Golfen. Og jeg fløj med et kommercielt fly derned. Og så var min opgave, at jeg måtte ikke rejse hjem før det anlæg det virkede nede ombord på skibet. For skibet kunne simpelthen ikke komme på havet, hvis ikke det var oppe og virke,” forklarer Niels.
Politiobservatør
Mogens er en erfaren herre med en lang række udsendelser i bagagen, da han rejser til Ukraine i forbindelse med EU’s mission, der startede op i 2014 efter Maidan revolutionen.
Oplev de udsendtes fortællinger
Udsendt Af Danmark udgiver en lang række af nye fortællinger fortalt af de udsendte selv. Hør dem fortælle deres egen historie om det at være sendt ud til verdens brændpunkter. Den første fortælling blev lanceret d. 5. september 2018.
Forløbet er knyttet til de udsendtes fortællinger samt vores spil og udstilling.
Modtag fortællingerne på email
Vil du dele din fortælling?
Omkring 70.000 nulevende danskere har været udsendt af den danske stat til krig, kriser eller katastrofer siden 2. verdenskrig. Soldater, politi-, hjemmeværns- og beredskabsfolk, præster, sygeplejersker, læger og andre. Alle har en eller flere interessante historier.